Glenfiddich

 

Wytwórnię tę, produkujacą najlepiej sprzedawaną whisky malt na świecie (warto wspomnieć, że rocznie produkuję się tu ponad 800 000 skrzynek), założył w 1887 roku Wiliam Grant. Był synem krawca, sam kształcił się na szewca, a następnie na gorzelnika i wtedy postanowił otworzyć własny zakład. Pierwszym krokiem do realizacji tego przedsiewzięcia było zakupienie zużytego, acz jeszcze sprawnego wyposażenia z gorzelni Cardhu.
Kolejnym, wybranie malowniczego miejsca zwanego Glenfiddich – doliną jelenia. Ostatnim rozpoczęcie produkcji – 3 linijki tekstu, i mamy whisky – jakie to proste. Do dnia dzisiejszego, wszystkie etapy produkcji, od wytwarzania słodu po butelkowanie, przebiegają na miejscu. Gorzelnia posiada własny zakład bednarski i własnych kotlarzy, a poza tym otwarte kadzie zacierne i kadzie fermentacyjne z jodły amerykańskiej. Wodę czerpie się ze zródła Robbie Dubh. Od swego powstania, wytwórnia pozostaje nieprzerwanie w rękach spadkobierców Wiliama Granta.
Na początku lat 60 dyrektorzy firmy William Grant & Sons jako pierwsi w branży zdecydowali się na promocję single malt. W tym celu, w 1969 roku otworzyli na terenie gorzelni ośrodek turystyczny, który odwiedza ponad 130 tysięcy gości rocznie.
Obecnie w zakładzie działa 29 kotłów destylacyjnych, które wytwarzają 35% całej whisky single malt na świecie, czyli co trzecia butelka tego trunku kupowana na świecie to Glenfiddich!!!
Whisky butelkuje się w odmianach Special Reserve – 12 letnia, Cask Strengh – 15 letnia, Solera Reserva – złożona 15 letnia vatted malt, Ancient Reserva – 18 letnia, oraz 21 i 30 letniej.
12 letnia Special Reserve oferuje nam jasnosłomkową barwę z zielonymi refleksami. Aromat lekki z nutami zbożowego zacieru, zielonych witek, jabłek i niuansów dymu. Wraz z wodą aromat staje się świeższy i bardziej apetyczny, słodkawy, słodowy z nutą syropu z gruszek.
Historia Glenfiddich pisana jest do dnia dzisiejszego wizją, uporem i determinacją jej założyciela William Granta.

Polecane

Tagi