Ron Zacapa 23 Y.O. Solera

Czerwiec 10th, 2013Rum

Typ: Rum Zawartość alkoholu: 40% Pochodzenie: Guatemala Region: -

Opis: Rum Zacapa po raz pierwszy został zabutelkowany na stulecie miasta, od którego wziął swoją nazwę, w roku 1976. Od tamtego czasu systematycznie zwiększał się krąg jego odbiorców, aż do chwili, gdy około 15 lat temu opuścił granice Gwatemali i stał się jej ambasadorem na całym Świecie. Produkowany jest ze zredukowanego do konsystencji miodu, soku z trzciny cukrowej, tzw. „virgin sugar cane honey”. Zbiory trzciny przeprowadzane podczas „zefry” (okres suchy trwający tu od listopada do kwietnia), procesy: redukcji, fermentacji przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów i destylacji odbywają się na południowym wybrzeżu, następnie bezbarwny alkohol jest transportowany do „domu ponad chmurami” – położonego w Kordylierach miasta Quetzaltenango, tutaj na wysokości 2300 m. n.p.m. w znacznie chłodniejszym i uboższym w tlen środowisku przebiega spowolniony proces starzenia trunku. Odbywa się to w wyjątkowym, zaadoptowanym od procesu „solera” systemie, stworzonym specjalnie do produkcji rumu Zacapa. Rum Zacapa 23 Y.O. dojrzewa kolejno w beczkach z białego dębu amerykańskiego, służących wcześniej do przechowywania whisky, opalanych beczkach z tegoż dębu, baryłkach po hiszpańskim Sherry Oloroso, a następnie w beczkach po winie z winnicy Pedro Ximeneza z Hiszpanii. Po spędzeniu od 6 do 23 lat w Quetzaltenango, trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, miasta Mixco w celu zabutelkowania, tutaj też na butelkę trafia opaska „petate” – wyplatana z liści trzciny cukrowej przez mieszkańców trzech lokalnych gmin, symbolizuje ona filozofię Majów o jedności i komplementarności Wszechświata. Nad wszystkimi etapami produkcji czuwa tu Pani Lorena Vasquez, pochodząca z Nikaragui, mistrzyni gorzelnicza, która z Zacapą romansuje już od blisko 30 lat.

Zacnie wyglądająca butelka, przepasana „petate”, skrywa w sobie ciemno bursztynowy trunek o niespotykanej wręcz wśród rumów złożoności. W nosie wibrują nuty wanilii, karmelu, suszonych owoców, bananów, ananasów, dębu, rodzynek i opalanego drewna, ponadto wytrenowany nos wychwyci kakao, morele, śliwki i syrop cukrowy. W bukiecie, według specjalistów można zidentyfikować blisko dwadzieścia różnych niuansów zapachowych. Podczas próbowania Rumu Zacapa 23 jest równie bogato. Spektakl rozpoczyna się od cynamonu, gałki muszkatołowej, migdałów, goździków i wanilii, dalej jest tylko lepiej i więcej, pora na karmel, kawę, podwędzane śliwki, imbir i morele, aż po smaczki identyfikowane ze skórą i podobnie jak przy „nosie” elementy dymne, zakończone wysładzającymi niuansami karmelu. Iście kosmiczna mieszanka, stworzona w miejscu, w którym powstawały największe, niewytłumaczalne dotąd osiągnięcia protoplastów Gwatemalczyków – wielkich i tajemniczych Indian Majów.

Tak bogatego trunku nie trzeba już niczym poprawiać, ani niczego do niego dodawać i pomimo, że producenci podpowiadają do jakiego rodzaju koktajlu można Zacapy 23 Y.O. używać, to zdecydowanie najgoręcej zalecane jest delektować się tym rumem „saute”, no może z ewentualną solidną bryłką lodu.

Cena: 299 zł

Złóż zamówienie przez telefon bądź email
« The Pink Pigeon
Heaven Hill »

Polecane

Tagi